شیر های برقی
در ابتدا می خواهیم به توضیح شیر های برقی MIXING و DIVERTING بپردازیم. شیر های برقی کنترلی در دو نوع MIXING و DIVERTING تولید می گردند که در طراحی های اخیر شیر های برقی زیمنس طوری طراحی گردیده اند که بتوان یک شیر را در هر دو نوع کاربری استفاده نمود. شیر های برقی زیمنس بدلیل آنکه طراحی های بروز تری نسبت به دیگر رقبای خود دارند از این مزیت بزرگ بهره می برند. (لازم به ذکر است شیر های برقی هانیول موجود در بازار ایران بدلیل طراحی قدیمی و واردات طرح های از رده خارج شده شیر ها تنها به یک صورت قابل استفاده هستند.) در کشور ایران در تمامی پروژه ها از شیر های برقی کنترلی مدل مخلوط شونده یا همان MIXING استفاده می گردد. با توجه به دمای بهتر مسیر برگشت می بایست شیر های کنترل برقی را همواره در مسیر برگشت و یا خروج از مصرف کننده نصب نمود. در دیتایل و نقشه زیر مشخصات و چگونگی نصب شیر برقی کنترلی (شیر سه راه و شیر کنترل) نشان داده شده است. همچنین شما می توانید جهت دریافت فایل اتوکد این سیستم با شرکت محیط آسایش تجهیز نماینده شرکت زیمنس تماس حاصل فرمایید. دیتایل ارائه شده برای نصب تمامی شیر های برقی و کنترلی با برند های مختلف قابل استفاده می باشد.
بر خی از نکات بسیار مهم در دیتیل نصب اجرایی شیر های برقی و کنترلی:
می بایست همواره در مسیر ورودی به سیستم یک صافی در مسیر نصب گردد تا از ورود پلیسه به شیر های برقی کنترلی جلوگیری به عمل آید. بدلیل حساس بودن بخش های داخلی این شیر ها، نگهدای از شیر های برقی کنترلی بسیار مهم است.
شیر ورودی به مسیر بهتر است از نوع شیر های سوزنی تنظیم شونده جریان باشند.
در صورتی که مصرف کننده شما دارای موتور (همانند هواساز) می باشد بهتر است از یک لرزه گیر استفاده گردد.
نصب یک ترمو متر در مسیر ورود و خروج و نیز نصب یک مانو متر قبل از ورود به کویل هواساز
وجود یک مسیر بای پس در مسیر شیر برقی و نصب یک شیر سوزنی به منظور تنظیم جریان
نصب یک شیر در هر طرف از مسیر شیر های برقی کنترلی
نصب یک شیر هواگیری در بالاترین قسمت سیستم که در بیشتر موارد مسیر بای پس شیر برقی کنترلی می باشد.
در بیشتر موارد سایز شیر سه راهه و یا دوراهه برقی کنترلی یک و یا دو سایز از سایز خط اصلی کوچکتر می باشد.
شیر سه راهه کنترلی در مسیر برگشت نصب می گردد.
محرک الکتریکی شیر برقی کنترلی ACTUATOR بر روی شیر نصب می گردد. لذا می بایست مسیر بای پس طوری اجرا گردد که بتوان محرک را بر روی شیر نصب نمود.
شیر برقی کنترلی دو راهه بخار می بایست در مسیر رفت نصب گردد.
شیر های برقی سه راهه و دو راهه تا سایز 2 اینچ بیشتر بصورت رزوه ای می باشد و از سایز 2 اینچ به بالا فلنجی است. (بدلیل حساس بودن شیر های کنترلی پیشنهاد می گردد شیر کنترلی 2 اینچ از نوع فلنجی انتخاب گردد)
محرک های الکتریکی شیر های کنترلی بخار می بایست به سیستم فنر برگشت مجهز باشند.
شیر های بخار متفاوت از شیر های برقی کنترلی دوراهه معمول بوده و استفاده ناصحیح از شیر های دوراهه معمولی به جای بخار منجر به خرابی زود هنگام شیر های برقی کنترل دوراهه می گردند.
در سیستم های برج خنک کننده زمانی که سایز لوله ورود و خروج به برج خنک کننده بالاتر از 4 اینچ است، بهتر از است به جای شیرآلات سه راه برقی کنترلی زیمنس از شیرآلات کنترلی پروانه ای زیمنس استفاده شود.
جهت نصب شیرهای برقی کنترلی زیمنس در سیتم های برج خنک کننده بهتر است محل نصب شیر سه راه برقی کنترلی در مسیر لوله رفت به برج خنک کننده نصب گردد.
تمامی برندی های شیر های کنترل برقی سه راهه و دو راهه (از قبیل زیمنس، هانیول، دانفوس، فرلو و...) که در کشور موجود می باشند را می توان به شیوه بالا نصب و راه اندازی نمود. استفاده از شیر سه راهه و دو راهه کنترل برقی در کنترل دمای هوا در هواساز ها و مبدل ها از مهم ترین عوامل کنترل بوده و هزینه های صورت گرفته در این زمینه بهترین بازگشت سرمایه و نیز بالاترین درصد افزایش رضایت را در ساکنین ساختمان بر عهده دارد. در سیستم های بخار می بایست از شیر های دو راهه برقی کنترل مخصوص بخار استفاده نمود، در صورت عدم استفاده از شیر های کنترلی بخار عمر شیر کنترلی بسیار کوتاه بوده و پس از چند دوره استفاده دچار نشت بخار و در موارد ترک بدنه شیر می گردند لذا در سیستم های بخار می بایست از شیر های کنترلی مخصوص بخار بهره برد.